News

  • Recognition

Hamel Music Center at University of Wisconsin-Madison Garners Recognition as ENR Midwest Best Cultural Project

Steinberg Hart’s Hamel Music Center was selected as a finalist for ENR Midwest’s Project of the Year and was awarded Best Cultural Project for 2020.

Built on a heavily trafficked and often noisy corner of the University of Wisconsin-Madison, the Hamel Music Center’s design was driven by acoustic considerations. The 75,000-sq-ft performance, instruction, recording and practice space consolidates smaller facilities across campus and includes a 660-seat main concert hall, a 320-seat recital hall and a rehearsal room that can accommodate a full orchestra. Although enclosed within the same building, the three performance spaces were built as separate structures to help isolate them acoustically. An acoustic joint further isolates each music hall from vibrations conducted by the building’s hard surfaces.

“It was a once in a lifetime opportunity to be able to build something like this,” says Tim Bizjak, senior project manager at JP Cullen. “Not many people can say they’ve built a performance arts center, not to mention one with this level of finishes.”

Unusual and highly precise concrete forms were required in the main hall to create circular openings at specific locations in the 70-ft-high cast-in-place walls. The openings connect to large chambers on each side of the hall to provide reverberance.

Mechanical systems are routed through corridors and back-of-house spaces to keep any noise or vibration from transferring to the structures surrounding the three music halls. Pipes are wrapped with additional insulation to absorb sound. To eliminate air noise while maintaining comfortable circulation in the concert hall, air is diffused from underneath the seats on the main floor and from the back of balcony seating instead of through large vents.

The accordion-like exterior envelops 16-in.-thick double walls that shield each hall from outside noise. The roof is made of 50,000 lb of placed concrete to further reduce noise.

Concrete work presented numerous challenges throughout the project. Extra rebar install time caused the high wall crew to lose schedule time. As a result, the team developed rebar lift drawings to help crews pre-tie all mats prior to the inside forms being set. This included the locations of acoustical coffers, box-outs, dowels and add-bar. By enabling the concrete contractor to tie ahead of the wall crew, the team could save as much as a full day on corner pours. There was no room on site for the rebar contractor to pre-tie their mats on the ground, so the team built an elevated pre-tie deck. Finished rebar mats were then picked by the tower crane and set into place.

About ENR Best Projects

ENR Regional’s annual awards program is dedicated to honoring the best construction projects and the companies that designed and built them. Projects compete in 20 specialized categories, ranging from airports to sports/entertainment. Independent juries of industry leaders in design and construction from each of ENR’s 10 regional editions judge projects using five criteria, including safety, innovation and teamwork.

FacebookTwitterLinkedIn

Recent News

Principal Katia McClain and Designer Jakky Figueroa Talk JEDI with AIA Silicon Valley
Downtown Design Committee Awards the 2020 Golden Nail to Modera San Pedro Square
SCDF Recognizes Steinberg Hart’s McGregor Computer Science Center, Harvey Mudd College at 2020 Design & Philanthropy Awards
Lenexa City Center Library Awarded USGBC Award for Innovative Design